Na hlavný obsah

Elutasítja a politikai befolyást vagy az összeférhetetlenséget az egyetemeken az Egyetemi Hallgatói Tanács

Az Egyetemi Hallgatói Tanács, mint a legjelentősebb szlovákiai hallgatói képviseleti testület, elutasít minden politikai befolyást vagy összeférhetetlenséget a felsőoktatási intézményekben.

Zuzana Hozlárová 2023. január 25-én.
Foto: SITA

Az Egyetemi Hallgatói Tanács (ŠRVŠ) meg van győződve arról, hogy a felsőoktatási intézményeknek az önálló oktatás és kutatás helyszínéül kell szolgálniuk, ahol az objektivitáson, a kritikai gondolkodáson és a szakmai integritáson van a hangsúly. A tanács szerint a diákoknak joguk van az átlátható és elfogulatlan oktatáshoz.

„Folyamatosan hallani a szlovák felsőoktatás alacsony színvonaláról és arról, hogy a fiatalok külföldre mennek. Ha az egyetemek nem tanúsítanak a fiatalok irányába az átláthatóság és a tisztességes eljárások iránti hiteles elkötelezettséget, nem lehet meglepő, hogy a legrátermettebbek közül néhányan rálelnek a külföldre vezető útra, ami hatással lehet a szlovákiai felsőoktatási intézmények minőségére” – emlékeztet az ŠRVŠ elnöke, Zuzana Hozlárová.

Hangsúlyozta, ha az ország magas, európai színvonalú egyetemeket akar, nem tűrheti meg az alapvető tisztességgel és igazságossággal összeegyeztethetetlen helyzeteket. Amikor egy olyan intézményben zajlanak ilyen rendezvények, amelynek rektora korábban a tudományos területen vezető pozíciót töltött be, és ma is meghatározó szereplője annak, komoly kérdések vetődnek fel a szlovákiai oktatás jövőjét és minőségét illetően – folytatta Hozlárová.

Kifejtette, elengedhetetlennek tartja, hogy a felsőoktatási intézmények a kiválasztott egyének befolyásolásának, előnyben részesítésének lehetősége nélkül, visszatérjenek az ideológiailag „józan” oktatás alapértékeihez. Ezzel összefüggésben az ŠRVŠ a Zólyomi Műszaki Egyetem Erdészeti Kara helyzetének alapos felülvizsgálatát követeli.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban