Na hlavný obsah

Ódor ’68-as megszállás üzenetére emlékeztetett, Kollár a demokráciát emelte ki

Csehszlovákia egy olyan világban ébredt fel, amelyben a Moszkva által diktált agresszió a nemzetközi jog, az alapvető jogok és szabadságjogok minden alapelvét megtiporta.

Ódor ’68-as megszállás üzenetére emlékeztetett, Kollár a demokráciát emelte ki
Ódor Lajos beszédet mond a Csehszlovákia szovjet megszállásának 55. évfordulóján Pozsonyban. Foto: SITA/Milan Illík

A demokrácia értékeinek köszönhetően az emberek szabadon választhatnak, gyülekezhetnek, kifejezhetik elégedetlenségüket, utazhatnak, és főleg közösen dolgozhatnak az ország jobbá alakításán. Erre Boris Kollár (Sme rodina) a parlament elnöke mutatott rá Csehszlovákia megszállásának 55. évfordulója kapcsán.

Ódor Lajos kormányfő emlékeztetett: az ukrajnai helyzet miatt, eddig sosem volt olyan aktuális ’68 augusztusának üzenete, mint ma. Ódor elmondta: a szuverenitás és az önrendelkezéshez való jog a demokrácia alapját képezi. „Az alapvető jogok, szabadságjogok, értékek és az erkölcs, amelyet tisztel a társadalom, sérthetetlenek. Senki sem tagadhatja meg tőlünk, hogy a saját utunkat járjuk” – mondta.

Emlékeztetett: azon a sorsdöntő ’68-as szerdán Csehszlovákia egy olyan világban ébredt fel, amelyben a Moszkva által diktált agresszió a nemzetközi jog, az alapvető jogok és szabadságjogok minden alapelvét megtiporta. „55 év után is él 1968 augusztusának ez az üzenete, akár mindannyiunk közös emlékezetének részeként, akár a keleti határaink mögött zajló események formájában” – tette hozzá.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban