Na hlavný obsah

Putyin a nyugati országokat teszi felelőssé az ukrajnai háborúért

Az orosz elnök videóüzenetet küldött egy moszkvai biztonsági fórum résztvevőinek.

Putyin a nyugati országokat teszi felelőssé az ukrajnai háborúért
Vlagyimir Putyin Foto: SITA/AP

Vlagyimír Putyin szerint a NATO-államok szándékosan provokálnak konfliktusokat, hogy maguk húzzanak hasznot belőle. Putyin beszéde egy moszkvai biztonsági fórumon hangzott el, ahol képviselteti magát Kína, Belarusz, Irán, valamint részt vesz a nemrég Oroszországba emigrált volt osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl is.

„Ukrajna példáján jól látható, hogy hová vezet az a politika, amelynek célja, hogy olajat öntsön a tűzre. Azzal, hogy dollármilliárdokat pumpálnak a neonáci rezsimbe, felszereléssel, fegyverekkel, lőszerrel látják el, mindent megtesznek azért, hogy a konfliktus még jobban fellángoljon, hogy más államokat is belerángassanak,“ fogalmazott az orosz elnök.

Az Oroszországba látogató kínai védelmi miniszter is felszólalt a moszkvai konferencián. Li Sang-fu a konfliktusokkal kapcsolatban azt mondta, hogy fontos a nyílt kommunikáció és a nézeteltérések megoldása.

„Legyen szó Afganisztánról, Szíriáról, a Koreai-félszigetről, Ukrajnáról vagy Irán nukleáris kérdéséről, Kína elkötelezett a béke és a tárgyalások előmozdítása, valamint a nemzetközi konszenzus erősítése mellett,“ mondta. Kína semlegesnek vallja magát a konfliktusban, de azzal vádolja az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy provokálják Oroszországot, emellett erős gazdasági, diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn Moszkvával. (hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban