Na hlavný obsah

Legkorábban 2024 januárra lesznek bevethető szinten a NATO szlovákiai többnemzetiségű harccsoport spanyol katonái

A védelmi minisztérium legkorábban 2024 januárjában várja spanyol katonák bevetését a szlovákiai többnemzetiségű NATO-harccsoportban. A konkrét képességek és létszám várhatóan az őszi gyakorlatot követően válik ismerté. A harccsoport teljes létszáma a jelenlegi mandátum szerint nem haladhatja meg a 3 000 főt - közölte a védelmi minisztérium kommunikációs osztálya.

Foto: NATO Multinational Battlegroup in Slovakia | Facebook

„Körülbelül 400 spanyol katona vesz részt ősszel a DEPLOYEX gyakorlaton, ahol a NATO szlovákiai többnemzetiségű harccsoportjával (MN BG SVK) közösen gyakorolják a spanyol kontingens bevetését az MN BG SVK-ban. Ez alapján a későbbiekben beállítjuk a konkrét képességeket, illetve a taglétszámot”– ismertette a védelmi minisztérium kommunikációs osztálya.

A vilniusi NATO-csúcson Csehország is a szlovák egység megerősítését jelezte.

„A Cseh Köztársaság jelenleg egy zászlóaljjal, összesen hozzávetőleg 450 katonával járul hozzá. Örülünk, hogy a jövőben is számíthatunk a cseh hozzájárulásra. A cseh fél további erősítésről is szólt, de ezek csak a biztonsági helyzet jelentős romlása esetén érkeznek Szlovákiába” – ismertette a szlovák védelmi tárca. A konkrét számok további tárgyalások tárgyát képezik.

A szaktárca hozzátette: természetesen az egyes országok a többnemzetiségű NATO-harccsoporthoz való hozzájárulása az igények és az aktuális biztonsági helyzet függvényében változik.

„Ez mindig előre egyeztetett szövetségi lépés, amely minden nemzetközi csoportosulásban megszokott. Az esetleges változásokról időben tájékoztatjuk a nyilvánosságot“ – jegyezték meg. Jelenleg megközelítőleg 1 000 hivatásos katona szolgál a NATO-csoporton belül Szlovákiában.

A többnemzetiségű harccsoportok a NATO ún. megerősített előretolt jelenlétének (eFP) részeként a Szövetség elrettentő eszközeként jöttek létre, válaszul a Krím-félsziget Oroszország általi annektálására. Oroszország Ukrajna elleni támadását követően a NATO-tagországok megállapodtak abban, hogy a NATO teljes keleti szárnyán – így Szlovákiában is – előretolt többnemzetiségű zászlóalj-harccsoportot hoznak létre.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban