Na hlavný obsah

Villámárvíz sodort magával autókat az Egyesült Államokban

Pennsylvania állam hatóságai július 16-án, vasárnap is kerestek 2 eltűnt kisgyereket a szombati villámáradás után, amiben 5 ember meghalt, amikor autójukat elragadta a hirtelen az útra ömlő víztömeg.

Egyesült Államok, Snyder Road, Phillipsburg, New Jersey 2023. július 16.
Foto: SITA/AP

Az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó heves esőzések július 16-án, vasárnap is folytatódtak. Connecticut, Massachusetts, Vermont és New Hampshire államok egyes részeiben villámáradásokra adtak ki figyelmeztetést, és tornádók veszélyére is felhívták a figyelmet.

New York város repülőterein több mint 600 járatot töröltek a viharok miatt vasárnap, és több ezer lakásban volt áramkimaradás. Kathy Hochul kormányzó arra kérte a lakosságot, hogy a viharok idejére nem mozduljon ki otthonából.

Pennsylvania hatóságai vasárnap arról számoltak be, hogy az állam keleti részén, New Jersey állam határán fekvő Upper Makefield Township településen 5 ember meghalt, valamint egy 9 hónapos csecsemőt és kétéves testvérét keresik. Az áldozatok közül 4-en egy dél-karolinai család tagjai voltak, akik rokonaikat látogatták meg, amikor gépkocsijukat villámáradás magával ragadta; az apa és négyéves fia még ki tudott menekülni, az anya, a nagymama és két kisebb gyerek viszont már nem.

A helyi rendőrség beszámolója szerint egy közeli patakból a hirtelen lezúduló eső miatt mintegy másfél méter magas víztömeg zúdult az útra, amelyen tucatnyi jármű haladt, és amelyek közül a víz hármat elsodort. A víz erejét jelzi, hogy a mentőegységek beszámolója szerint volt olyan autó, amelyet két és fél kilométerrel távolabb találtak meg.

Az Egyesült Államok délnyugati részén ugyanakkor a hőség miatt van érvényben változatlanul időjárási riasztás. Elsősorban sivatagos államokat, Arizonát és Nevadát, valamint Texas egyes részeit érinti a rendkívüli és elhúzódó forróság, ami számos helyen 40 fokot meghaladó napi csúcshőmérsékleteket jelent.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban