Na hlavný obsah

Hosszú távú biztonsági garanciákat ad Ukrajnának a G7

Hosszú távú biztonsági garanciákat adnak a világ iparilag legfejlettebb országai Ukrajnának - közölték a G7-csoportot alkotó országok képviselői július 12-én, szerdán Vilniusban, a NATO-csúcstalálkozó helyszínén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 2023. július 12-én, a vilniusi NATO-csúcson.
Foto: SITA/AP

A csoport tagjai (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Japán, Kanada és az Európai Unió) a csúcsértekezlet végén közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint kiállnak az orosz agresszióval szemben védekező Ukrajna mellett, amíg szükséges.

Bejelentették, hogy nemzetközi kerettervet dolgoznak ki Kijev számára, amely lehetővé teszi, hogy két- és többoldalú megállapodások alapján hosszú távra biztosítsák az országnak a védelmi támogatást.

Joe Biden amerikai elnök hangoztatta, hogy a G7 csoport segít Ukrajnának egy erős védelmi rendszert kiépíteni, földön, vízen és levegőben egyaránt. A nyilatkozat szerint technikai és anyagi segítségről egyaránt szó van.

A nyilatkozat kiadását követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Ukrajna szempontjából „a biztonság területén látványos győzelmet“ jelent a G7 kötelezettségvállalása.

(MTI, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban