Na hlavný obsah

Az izraeli parlament első olvasatban elfogadta a vitatott reform egy részét

Az izraeli parlament első olvasatban elfogadta annak a vitatott igazságügyi reformnak egy részét, amely korlátozza a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét, annak ellenére, hogy az országban hónapok óta heves tüntetések folynak ellene.

Az izraeli parlament első olvasatban elfogadta a vitatott reform egy részét
Soha nem tapasztalt mértékű tüntetések zajlottak tavasszal Izraelben a tervezett igazságügyi reform ellen. Foto: TASR/AP

A törvényjavaslat korlátozni kívánja a Legfelsőbb Bíróság azon hatáskörét, hogy az felül tudja bírálni a kormány, a miniszterek és egyéb tisztségviselők döntéseit. A javaslatot most egy parlamenti bizottság vitatja meg, hogy másod- és ezt követően akár harmadolvastba kerüljön.

A törvényjavaslat emellett lehetőséget biztosít a Legfelsőbb Bíróság összetétele feletti nagyobb kontrollra, mindezt pedig a Benjamin Netanjahu által vezetett kormány ellenzői egy önkényuralmi kísérletként nevezik meg.

Ezzel ellentétben Netanjahu úgy nyilatkozott, szerinte ez csak a demokrácia megerősítéséhez fog hozzájárulni.

Az első olvasat elfogadásának bejelentését követően az eddigi tüntetésekkel összefüggésben mára szintén tiltakozást hívtak össze a közel-keleti ország fővárosában, Tel-Avivban ami várhatóan az ottani reptér forgalmát is megzavarja majd.

(ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban