Na hlavný obsah

London: Találkozott Sunak és Biden

Rövid megbeszélést tartott július 10-én, hétfőn Londonban Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit kormányfő.

Rishi Sunak (b) és Joe Biden (j) 2023. július 10-én a londoni Downing Streeten.
Foto: SITA/AP

Joe Biden amerikai elnököt, akinek repülőgépe, az Air Force One hétfőre virradó éjjel szállt le a londoni Stansted repülőtéren, késő délelőtt fogadta Rishi Sunak brit miniszterelnök a Downing Streeten.

Biden a 40 perces találkozón „sziklaszilárdnak“ minősítette Nagy-Britannia és az Egyesült Államok viszonyát, azzal együtt is, hogy a két szövetséges ország között nem sokkal az amerikai elnök londoni érkezése előtt ritkán tapasztalható feszültség alakult ki. Ennek közvetlen előzményeként a Fehér Ház július 7-én, pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, és a csomagban ezúttal kazettás bombák is szerepelnek.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2008-ban betiltotta az ilyen típusú fegyverek használatát, és az erről szóló egyezményhez 123 ország, köztük Nagy-Britannia is csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna azonban nem.

Az amerikai döntés után Rishi Sunak brit kormányfő – jóllehet nyíltan nem bírálta az amerikai kormányt – kijelentette, hogy Nagy-Britannia a kazettás bombák tilalmáról szóló egyezmény aláírójaként „nem szorgalmazza“ ezeknek a fegyvereknek a használatát.

A brit kormányfő az amerikai elnökkel tartott rövid hétfői megbeszélésen remek fejleménynek nevezte, hogy „folytatódik a két ország párbeszéde“ az együttműködés és a gazdasági biztonság erősítéséről.

Joe Biden és Rishi Sunak az elmúlt 5 hónapban ötször találkozott egymással különböző nemzetközi rendezvényeken, de az amerikai elnök hivatali idejének kezdete óta most először tett hivatalos látogatást a Downing Streeten.

Biden és Sunak még a héten újból találkozik, mivel mindketten részt vesznek a július 11-én, kedden kezdődő vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

Elutazása előtt Joe Biden hétfő délután felkeresi III. Károly királyt és hitvesét, Kamillát a windsori kastélyban.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban