Na hlavný obsah

Vašáková: Aláírási ívek, petíciós weboldalak révén továbbra is lehet majd törvényeket véleményezni

Az egyes törvények, jogszabályok véleményezési eljárása keretében nemcsak a Slov-Lex portálon keresztül, hanem aláírási ívek útján, illetve petíciós weboldalakon keresztül is változatlanul lehetőség lesz az állampolgári észrevételek, vélemények benyújtására - nyilatkozta a július 6-i, csütörtöki kormányülést követően a kormány törvényalkotási szabályzatának jóváhagyott változtatásaival és kiegészítéseivel összefüggésben Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettes.

Lívia Vašáková
Foto: SITA

„Ezeknek a javaslatoknak köszönhetően megszűnnek az esetleges tisztázatlan értelmezésbeli kérdések, eltérő értelmezések, hogy senki se kérdőjelezhesse meg az állampolgárok részvételét a jogszabályok megalkotásában” – tette világossá Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettes.

Mint mondta, a törvényekkel kapcsolatos véleményezési jog vagy a javasolt észrevételek támogatásának lehetősége a demokrácia és a tisztességes jogalkotás egyik fontos elve, hozzátéve, hogy a nyilvánosság a véleményezési folyamatban való részvételével kapcsolatos aggályai nem voltak számára közömbösek.

A civil szervezetek korábban többször is felszólították az előző kormányt, hogy a törvények véleményezését a jelenlegi formájában tartsa fenn. Bírálták, hogy a Slov-Lex portálnak a törvénytervezetek véleményezésének egyetlen lehetséges eszközeként kellett volna működnie. A portál szerintük átláthatatlan és felhasználói szempontból elfogadhatatlan.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban