Na hlavný obsah

Novák Katalin aláírta a magyarországi tanárokra vonatkozó új törvényt

Novák Katalin, magyar köztársasági elnök aláírta a tanárok új életpályájáról szóló törvényt, amelynek értelmében megszűnik a magyarországi tanárok közalkalmazotti jogviszonya. A törvényt korábban sokan bírálták, tanárok és diákok egyaránt rendszeresen tüntettek ellene.

Novák Katalin
Foto: MTI/Kékesi Donát

Novák Katalin magyar államfő ugyanakkor július 6-i, csütörtöki közleményében hangsúlyozta, az úgynevezett „státusztörvény-tervezet“ leginkább vitatott pontjai az elfogadott jogszabályban már nem, vagy pedig érdemi módosítással szerepelnek.

A magyar köztársasági elnök közleménye szerint az új törvény biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását, egyértelmű kereteket biztosít, és megteremti a béremelés alapját.

Az elfogadott törvény értelmében a tanév július 15-ig meghosszabbítható. A tanároknak a korábbi 22-26 óra helyett heti 24 órát kell tanítaniuk, így egyeseknél növekedni fog a tanítási órák száma. A munkáltató évente értékeli majd a tanárok teljesítményét, ami hatással lesz a fizetésükre. A tanárokat a munkáltatójuk áthelyezheti más oktatási intézményekbe.

A tiltakozók szerint az új törvény korlátozza a tanárok szólásszabadságát és sztrájkjogát.

(TASR, MTI, sandorpalota.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban