Na hlavný obsah

Scholz és Zelenszkij is a gabonamegállapodás meghosszabbítását sürgeti

Telefonon egyeztetett Olaf Scholz német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ukrajnai humanitárius, politikai és katonai helyzetről, közölte tegnap a német kormány szóvivője.

Scholz és Zelenszkij is a gabonamegállapodás meghosszabbítását sürgeti
Foto: SITA

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is támogatja a megszállt országot.
Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott ezért, kiemelve az ukrán légvédelem és a tűzérség megerősítéséért tett német erőfeszítéseket.

A német kormány közleménye alapján mindkét államfő sürgeti a globális élelmezési helyzet javításához hozzájáruló, július 17-én lejáró gabonamegállapodás meghosszabbítását. Az Ukrajnában termesztett gabona biztonságos fekete-tengeri szállításáról Ukrajna és Oroszország által Törökország és az ENSZ közvetítésével kötött megállapodást többször meghosszabbították már tavaly júliusi isztambuli aláírása óta, legutóbb május 17-én két hónapra.

Ez lehetővé teszi az ukrán gabona és műtrágya exportját három kijelölt ukrán kikötőből, amelyeket Oroszország tengeri blokád alatt tart. Ezzel párhuzamosan Oroszország is folytathatja korábbi gabona- és műtrágyaexportját, a nyugati büntetőintézkedések nem vonatkoznak ezekre az árukra.

(tasr, mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban