Na hlavný obsah

Oroszország: Moszkva feloldotta a wagneristák lázadási kísérletével kapcsolatos intézkedéseket

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester megköszönte a moszkvaiaknak, hogy a válság idején "nyugalmat" és "megértést" tanúsítottak.

Oroszország: Moszkva feloldotta a wagneristák lázadási kísérletével kapcsolatos intézkedéseket
Jevgenyij Prigozsin Foto: TASR/AP

Moszkva hétfőn feloldotta az orosz fővárosban a hétvégén bevezetett biztonsági intézkedéseket az orosz zsoldos Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a sikertelen lázadási kísérletével összefüggésben – közölték ottani tisztviselők. A TASR az AFP jelentése alapján számolt  be erről.

Moszkva megszüntette a hétvégén bevezetett „terrorizmusellenes“ biztonsági rendszert a Wagner zsoldosok fővárost ostromló fenyegetése miatt.

Az intézkedések megszüntetéséről szóló döntést Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hozta nyilvánosságra Telegram-fiókján, aki egyben megköszönte a moszkvaiaknak, hogy a válság idején „nyugalmat“ és „megértést“ tanúsítottak.

A wagneristák vezetője, Prigozsin szombaton közölte, hogy emberei Moszkvába tartanak, hogy kiszorítsák az orosz katonai vezetést. Szombat este azonban bejelentette, hogy utasította őket, forduljanak vissza ukrajnai táboraikba, miután Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közvetítésével véget vetettek a válságnak.

Prigozsin legkeményebb bírálatainak célpontja Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Valerij Geraszimov vezérkari főnök volt.

Sojgu hétfőn jelent meg először a válság kirobbanása óta az orosz televízióban, amely szerint meglátogatta az Ukrajnában lévő orosz csapatokat. Magát a lázadási kísérletet az orosz védelmi miniszter közvetlenül nem kommentálta.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban