Na hlavný obsah

A V4-ek elutasítják a kötelező kvótákat és az illegális bevándorlók betelepítését

A Visegrádi Négyek országai elutasítják a kötelező kvótákat, valamint az illegális bevándorlók betelepítését országaik területére - jelentették be a miniszterelnökök a hétfői pozsonyi csúcstalálkozón, mely egyben az utolsó olyan találkozó volt, amit Szlovákia június 30-án lejáró elnöksége alatt tartottak, ezt követően ugyanis az elnökség szerepét átveszi Csehország.

A V4-ek elutasítják a kötelező kvótákat és az illegális bevándorlók betelepítését
Balról jobbra: Orbán Viktor, Petr Fiala, Ódor Lajos és Mateusz Morawiecki Pozsonyban 2023. június 26-án. Foto: SITA/Diana Černáková

Ódor Lajos miniszterelnök úgy nyilatkozott, fontos, hogy kommunikáljanak azokkal az országokkal, ahonnan a legtöbb bevándorló érkezik és közösen dolgozzanak ki megoldást, hasonló véleményen van Petr Fiala cseh miniszterelnök is, hozzátéve, hogy a tagországoknak prioritásként kell foglalkozni az emberkereskedelem megszüntetésével is.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt javasolja, a bevándorlók először nyújtasanak be olyan kérelmet, aminek az elbírálásához az érintettnek az Unió határain kívül kell tartózkodnia, emellett azonban azt is szeretné, ha az EU emelne a migráció kezelésére elkülönített forrásainak összegén.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a belső határok erősebb védelmében, valamint az Unióval szomszédos országok megsegítésében látja a megoldást, emllett kitért az Unió zöldpolitikájára is, amivel kapcsolatban azt gondolja, az elsősorban iparban érdekelt

V4-es országoknak szükségük lesz bizonyos engedményekre a zöld áttállásokkal összefüggésben. A négy ország vezetője abban is egyetért, hogy elítéli Ukrajna megszállását, ezzel kapcsolatban pedig Ódor kiemelte, hogy két olyan uniós forrást is szeretnének megpályázni, amiből fejleszteni lehetne Szlovákia határ menti infrastruktúráját, elsősorban Kisdobrában és Tiszacsernyőn.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban