Na hlavný obsah

Moszkvában megerősítették a biztonsági intézkedéseket, miután a Wagner-csoport az orosz katonai vezetés elleni harcra szólított fel

Moszkva polgármestere bejelentette, hogy terrorellenes intézkedéseket hoznak a főváros biztonságának megerősítésére, erre azután került sor, miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-magánhadsereg ellenállásra és de facto zendülésre bíztatta az orosz katonákat és tiszteket.

Moszkvában megerősítették a biztonsági intézkedéseket, miután a Wagner-csoport az orosz katonai vezetés elleni harcra szólított fel
Foto: Reuters

Prigozsin azzal indokolta felhívását, hogy az orosz hadsereg megtámadta embereit, és sokakat közülük megölt. A Meduza független orosz portál szerint azonban a videó, amely állítólag az orosz hadsereg Wagner elleni támadásának utóhatásait mutatja be, nagy valószínűséggel megrendezett volt. Prigozsin mindenesetre zsoldosaival átlépte az orosz határt, és Rosztovban van.

Állítása szerint harcosaival elfoglalta az orosz hadsereg főhadiszállását Rosztov-Don városában, és átvették az irányítást az összes helyi katonai létesítmény felett, beleértve a repülőteret is. A Meduza portál szerint nekik Prigozsin azt mondta, hogy harcosai „blokkolni fogják Rosztov városát”, és Moszkvába mennek, amíg a Wagner-csoport „el nem kapja” Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert.

Moszkvában a péntek esti órákra fokozták a biztonsági intézkedéseket, és az összes fontosabb létesítményt, állami hatóságot és közlekedési infrastruktúra létesítményeit fokozott őrizet alá helyezték. Prigozsin tagadja, hogy államcsínyre készülne, de az orosz terrorelhárítás már büntetőeljárást indított ellene fegyveres felkelésre való felszólítás miatt, a katonákat pedig felszólították, hogy ne csatlakozzanak Prigozsinhoz. Ha elfogják a Wagner-vezért, 12 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

(ctk, tasr, 24.hu, telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban