Na hlavný obsah

Ellenzi a második olvasatos javaslatok júniusi megvitatását az SaS

Az SaS kifogásolja, hogy a jelenlegi ülésen második olvasatba utalt törvényeket még ugyanezen ülés keretében megtárgyalja a parlament. Az ilyen javaslatokat a vonatkozó 30 napos határidőt betartva rendszerint csak a következő rendes ülésen vitatják meg.

Marián Viskupič
Foto: SITA

Marián Viskupič (SaS) bejelentette, hogy visszavonja aláírását két törvényről, ha azokat még a jelenleg folyó ülésen megtárgyalják. Az SaS veszélyes precedensnek tartja ezt az eljárást, amellyel a következő választási időszakokban visszaélhetnek a képviselők.

Az SaS azt állítja, hogy az elmúlt 25 évben, mióta hatályba lépet a házszabály, eddig mindig betartották a jogalkotási folyamat szabályait. Amennyiben egy törvényt második olvasatba utalt a plénum, akkor azt a törvényhozás következő ülésén, általában egy hónap múlva vitatták meg a képviselők.

„Törvényt benyújtani és elfogadni egy ülés keretében csupán egyetlen módon lehet, mégpedig gyorsított eljárásban, aminek megvannak a maga szigorú szabályai“ – szögezte le június 22-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján Viskupič.

Szerinte megvan a jogtiszta módja annak, hogy még a parlamenti választásokat megelőzően elfogadásra kerüljenek a szóban forgó javaslatok. Mint rámutatott: elég, ha a törvény szabta határidők lejártát követően rendkívüli ülést hívnak össze, amelyen megszavazzák a törvényeket. A választásokat megelőző időszakra ugyanis további menetrend szerinti ülés már nincs betervezve.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban