Na hlavný obsah

Automatikus hozzáférést kapnak a bankok és a közjegyzők a jogi személyek nyilvántartásához

A közjegyzők, a bankok és a külföldi bankok fiókjai is automatikusan hozzáférhetnek majd a jogi személyek nyilvántartásában (RPO) vezetett adatokhoz - ez következik a jogi személyek, a vállalkozók és a hatóságok nyilvántartásáról szóló törvény módosításából, amelyet június 22-én, csütörtökön hagyták jóvá a parlamenti képviselők.

Foto: TASR

A közjegyzők a Szlovák Közjegyzői Kamara (NK SR) központi információs rendszerén keresztül folyamatosan hozzáférhetnek majd a jogiszemélynyilvántartási-adatokhoz. A bankok és külföldi bankok fiókjai esetében az automatikus hozzáférést a banki adatok közös nyilvántartásán keresztül teszik majd lehetővé.

Javasolják továbbá, hogy „bővítsék azon hatóságok körét, amelyek jogosultak a jogi személyek nyilvántartásából a végső haszonélvezőkkel kapcsolatos adatok beszerzésére”.

A módosítás tartalmazza továbbá, hogy az Európai Unió (EU) jogszabályainak eleget téve megteremtsék a jogiszemély-nyilvántartás a végső haszonélvezői nyilvántartásokat összekapcsoló rendszerébe történő bekapcsolásának nemzeti jogalapját.

A fogalmi apparátus kiegészítésre kerül annak érdekében, hogy kiküszöböljék az értelmezési problémákat a jogiszemély-nyilvántartásba vételi kötelezettség, a jogiszemély-nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettség, illetve annak kapcsán, hogy a nyilvántartásba milyen adat kerüljön bejegyzésre.

A jogszabály előírja a kötelezettek, illetve esetenként a bejegyzett szervezetek szankcionálását is az jogiszemélynyilvántartási-törvény be nem tartása esetén.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban