Na hlavný obsah

Az élelmiszerárak növekedésének kompenzálását javasolja a mezőgazdasági minisztérium a rászorulók számára

Szlovákiában a lakhatás, az áram és az élelmezés a háztartások bevételeinek átlagosan 44%-át emészti fel, szemben az euroövezetben tapasztalható 31,3 százalékos átlaggal.

Az élelmiszerárak növekedésének kompenzálását javasolja a mezőgazdasági minisztérium a rászorulók számára
Az inflációnak köszönhetően egekbe szökött a tejtermékek ára. Foto: TASR/Dano Veselský

A mezőgazdasági minisztérium javaslata szerint kompenzálni kellene az emelkedő élelmiszerárak hatását, különösen azok számára, akik erre a leginkább rászorulnak, ellenben elutasítják a Hlas és a Smer által javasolt árszabályozást. A minisztérium közleményéből az derül ki, hogy elsősorban az alapvető élelmiszerek hozzáférhetőségét szeretnék biztosítani a rászorulók számára.

A közleményben az is említésre kerül, hogy Szlovákiában a lakhatás, az áram és az élelmezés a háztartások bevételeinek átlagosan 44%-át emészti fel, szemben az euroövezetben tapasztalható 31,3 százalékos átlaggal, így sokakat különösen érzékenyen érint az alapvető létszükségleti cikkek áremelkedésére.

A minisztérium ugyanakkor nem szeretne árszabályozást bevezetni, mivel azzal felmerülne a mezőgazdasági termelés csökkenésével összefüggő élelmiszerhiány veszélye, emellett Magyarországot hozva fel példaként arra is rámutattak, hogy az ilyen intézkedések valójában az élelmiszerárak növekedéséhez járulnak hozzá.

Ódor Lajos már funkcióba lépése után felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában a célzott támogatások helyett eddig az általánosan bevezetett, kevésbé hatékony intézkedések működtek, amit az ország hosszú távon nem tud megengedni magának.

(denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban