Na hlavný obsah

AIS: Szlovákiának intézkedéseket kellene tennie a rendőri túlkapások megelőzése érdekében

Szlovákiának hatékony intézkedéseket kellene tennie a megalázó bánásmód és az aránytalan erőszak alkalmazásának megakadályozása érdekében a rendőri beavatkozások során. A rendőrök emberi jogokkal, diszkriminációmentességgel és a deeszkalációs technikákkal kapcsolatos oktatását és képzését is bővíteni kell - mutat rá jelentésében az Amnesty International Slovakia, amely egy a rendőri beavatkozások az aránytalan erőszak áldozataira és a közösségre gyakorolt hatását figyelő felmérésen alapul.

Foto: TASR

A jelentést az Amnesty International Slovakia (AIS) június 19-én, hétfőn annak a szepsi beavatkozásnak a 10. évfordulója alkalmából tette közzé, amelyben az Emberi Jogok Európai Bírósága elismerte az erőszak aránytalan alkalmazását.

A szervezet 2023 májusában strukturált interjút készített 23 személlyel, köztük rendőri beavatkozások áldozataival, valamint szepsi, füzeséri, zborói lakosokkal, mely településeken 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben erőszakos rendőri beavatkozás történt.

A jelentés megjegyzi, hogy a rendőrséggel szembeni félelem és bizalmatlanság továbbra is fennáll az erőszak által érintett közösségek lakói körében.

„A tapasztalatok fokozott stresszre és éberségre késztetik őket, és elkerülik a szokásos tevékenységeket, csak hogy minimalizálják a rendőrséggel való összetűzéseket“ – áll a jelentésben.

A közösségek képviselői arra is felhívják a figyelmet, hogy a nem roma lakosság többsége nem ítélte el a roma közösségekben történt rendőri beavatkozásokat, hanem inkább úgy vélekednek  róla, hogy „legalább a rendőrség rendet tett“.

Az önkormányzatok üdvözölnék, ha jelentősebb támogatás kapna a közterületek megfigyelésére szolgáló kamerarendszerek bevezetése. A válaszadók szerint az intézkedésnek ki kell terjednie a beavatkozások során kötelező testkamera-használatra is.

„Elrettentheti a beavatkozó rendőröket a jogellenes erőszak alkalmazásától, de a rendőrökkel szembeni azonnali felelősségre vonás eszköze is lehet” – tették hozzá a jelentés készítői.

Az ajánlások részeként egyúttal arra is felszólítanak, hogy ne csak az aránytalan erőszakkal, megalázó bánásmóddal vagy faji indíttatású cselekmények elkövetésével kapcsolatos vádak legyenek alaposan kivizsgálva, hanem hogy ezen vádakról, a nyomozásokról és a vonatkozó eljárásokról vezessenek nyilvántartást.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban