Na hlavný obsah

A Szövetség tiltakozik az Ódor Lajost ért támadás ellen

„Elfogadhatatlan, hogy azért nem lehet valaki teljes értékű polgár Szlovákiában, mert magyar vagy nem szlovák nemzetiségű. Teljes mértékben tiltakozunk ez ellen. Az ilyen jellegű megnyilvánulások is bizonyítják azt, hogy a magyar közösségnek szüksége van saját csoportos képviseletre a parlamentben” – közölte a Napunk megkeresésére a párt.

Rastislav Schlosár 2021. november 30-án.
Foto: SITA

„Nem lehet hátrány, ha valaki magyar, vagy ha magyarokkal él egy régióban. Változásra van szükség. Véget kell vetni ennek a diszkriminációnak” – teszik hozzá.

Ódor Lajos miniszterelnököt június 14-én, szerdán Rastislav Schlosár, a szélsőjobboldali ĽSNS képviselője bírálta a parlamentben magyar nemzetisége miatt, szerinte „nem normális”, hogy az egyik legfőbb közjogi méltóság egy kisebbség képviselője, miközben a többséget is képviselnie kellene.

Szlovák politikusok is reagáltak az esetre. „Beismerni, hogy problémája van a miniszterelnök magyar nemzetiségével, az nem más, mint fasizmus” – mondta Ondrej Dostál SaS-es képviselő, hozzátéve, hogy Szlovákia minden polgára egyenlő a törvény előtt.

„Nem tartom normálisnak, hogy a 21. században fasiszta képviselők üljenek a parlamentben” – közölte Michal Šimečka a PS elnöke.

(Napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban