Na hlavný obsah

Választás 2023: František Majerskývel, a Szlovák Mentőszolgálati Kamara elnökével erősít a KDH

A KDH az egészségügyet és a szociális ügyeket tartja a legfontosabb területeknek, amelyekre összpontosítani kíván, ezért is erősítette sorait a Szlovák Mentőszolgálati Kamara elnöke, František Majerský – jelentette be június 13-án, kedden sajtótájékoztatón a mozgalom elnöke, Milan Majerský.

František Majerský (k).
Foto: Facebook/KDH

„Nagy erősítés érkezik az egészségügyi területre. Mindenképpen hasznos lesz, hiszen nagyszerű eredményeket tud felmutatni, és tevékenységéről Szlovákia-szerte ismert“ – mondta František Majerskýről a KDH elnöke, Milan Majerský. Örül, hogy regionális szinten is együtt dolgozhat vele, mely együttműködés most országos szintre lép. Egyúttal állítja, hogy a KDH szakemberei az egyik legerősebb csapatot alkotják majd az egészségügy területén.

„Egészségügyünk összeomlóban, és nagyon rossz állapotban van. Nem lehetünk csak külső szemlélői, belülről is hozzá kell tennünk“ – fogalmazott a KDH új ágazati erősítése.

Szerinte a sürgősségi ellátás kulcsfontosságú, elérhetősége mindannyiunk számára fontos, mert senki sem tudja, mikor lesz ráutalva. A KDH csapatával közösen a sürgősségi egészségügyi ellátást szeretnék hatékonnyá és mindenki számára elérhetővé tenni.

A mozgalom a szociális területre is fókuszálni szeretne. A KDH elnökségi tagja, Martina Holečková szerint pusztán kozmetikai változtatásokkal az előző kormányok tétlensége nem korrigálható, radikális megoldásokra van szükség.

„Azt javasoljuk, hogy fokozatosan 500 euróval emeljük meg a házi gondozók támogatását” – mondta Holečková. Szerinte 50 százalékkal kell emelni a szociális szolgáltatásokban dolgozók bérét. Ezen túlmenően a KDH a GDP 0,8%-ról – európai szintre – a GDP 1,7%-ára kívánja emelni a szociális ellátásra fordított kiadások arányát.

„Tudom, hogy nem tesszük meg azonnal, de fokozatosan meg kell tennünk. Ez csak egy része azoknak a javaslatoknak, amelyekkel előállunk“ – tette hozzá Holečková. Ha nem következnek be változások, a mozgalom szerint fennáll annak a veszélye, hogy nem lesz, aki gondoskodjon az idősekről és a rászorulókról.

A kereszténydemokraták továbbá hangsúlyozzák, hogy a szociális szolgáltatások és a tartós gondozás elengedhetetlenül új törvényt követelnek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban