Na hlavný obsah

18 évre csökken a rendőri állományba vétel korhatára

Tizennyolc évre csökken a rendőri állományba vétel korhatára – ez következik a rendőrség, a Szlovák Információs Szolgálat, Az Igazságügyi Rendészet és Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar és a vasúti rendőrség tagjainak közszolgálati jogviszonyáról szóló törvény módosításából – döntött a parlament.

rendőrség
A kép illusztráció
Foto: TASR

A rendőrség kötelékébe történő felvétel korhatárának 21-ről 18 évre történő csökkentése kapcsán a törvényből kiiktatásra kerül a kadéti szolgálat, mely szolgálat lehetőségével elsősorban a 18 és 21 év közötti állampolgárokat célozták meg.

A kadéti közalkalmazotti jogviszony megszüntetésével és a 18. életévüket betöltött személyek közalkalmazotti szolgálatba történő felvétele lehetőségének újbóli megnyitásával a vonatkozó toborzórendszerben eddig jelenlévő kettőséget kívánják megszüntetni.

A változtatás célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy az állampolgárok nagyobb érdeklődést tanúsítsanak a rendőrségi, illetve esetlegesen más, a törvény hatálya alá tartozó egységekben kínálkozó szolgálatteljesítés iránt. Az érdeklődők a középiskola elvégzése után azonnal jelentkezhetnek. A módosítástól, annak jegyzői magasabb színvonalú, s egyúttal fenntarthatóbb állományt remélnek.

A képviselők elfogadták azt a módosítást is, amely a kockázati prémium maximális összegét az eredeti 232,5 euróról 500 euróra emeli. Az emelés miniszter hatáskörbe tartozna, és opcionális lenne.

A lakhatási támogatás maximális összege is 500 euróra emelkedik. Célja rugalmasabbá tenni a reakciót a személyi állományi szükségletekre, különösen tekintettel azokra az őrsökre, szolgálati irodákra, amelyek zöme a kritikus munkaerőhiánnyal és jelentősen emelkedő lakhatási költségekkel küzdő régiókban található.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban