Na hlavný obsah

Az ukrán elnök Róma után Berlinbe látogatott

Volodmir Zelenszkijt a hétvégén még Vatikánba fogadta Ferenc pápa.

Az ukrán elnök Róma után Berlinbe látogatott
Olaf Scholz és Volodomir Zelenszkij Foto: Fotó: TASR/AP - Matthias Schrader

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Rómában találkozott Sergio Mattarella államfővel és Giorgia Meloni miniszterelnökkel, a Vatikánban pedig fogadta őt Ferenc pápa. A katolikus egyházfő biztosította Zelenszkijt afelől, hogy folyamatosan imádkozik. Emlékeztette arra, hogy a háború tavaly februári kitörése óta számos nyilvános felhívást tett és „az Úr közbenjárását kéri” a békéért.

Egyetértettek abban, hogy szükség van a lakosságot segítő humanitárius erőfeszítések folytatására. Zelenszkij a Twitteren számolt be a Ferenc pápával tartott találkozójáról. Megköszönte az egyházfőnek, hogy személyes figyelmet fordít a több millió ukránt érintő tragédiára. Mint írta, arra kérte Ferenc pápát, hogy ítélje el az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket, miután nem lehet egyenlőségjelet tenni áldozat és agresszor közé.

Egyben kérte a pápától, hogy a Vatikán támogassa Ukrajna 10 pontos béketervét, amely többek között Ukrajna területi integritásának a helyreállítására, az orosz katonák kivonására és az ellenségeskedés beszüntetésére szólít fel.

Zelenszkij Rómából Berlinbe utazott, ahol fegyvreszállításokról és a háború utáni újjáépítésről tárgyalt, és az ukrán nép nevében átveszi az aacheni Nemzetközi Károly-díjat. A két ország vezetői Berlinben egyeztettek, ahol Olaf Scholz német kancellár újabb tankokat és rakétákat ígért Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. 

(MTI, hvg.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban