Na hlavný obsah

Felmérés: A lakosság 52 százaléka értékeli pozitívan az EU-hoz való csatlakozást

Az Európai Unióhoz való csatlakozást leginkább a fiatalabb korosztály értékeli.

Felmérés: A lakosság 52 százaléka értékeli pozitívan az EU-hoz való csatlakozást
Foto: TASR

Szlovákia 19 évvel ezelőtti csatlakozását az Európai Unióhoz a lakosság 52 százaléka értékeli pozitívan. Az emberek csaknem fele (47 százalék) úgy véli, hogy az EU-nak kevesebb befolyással kellene rendelkeznie a törvények elfogadására és az ország kormányzására nézve, derül ki az NMS Market Research Slovakia kutatóintézet március 28. és április 2. között 1008 fős mintán végzett felméréséből.

Az EU-hoz való csatlakozás pozitív megítélése a 34 éves és ennél fiatalabbak körében számottevőbb.

„Ez nemcsak Szlovákiára igaz, hanem ez az eredmény az Eurostat méréseiben az összes tagállam átlagára vonatkozóan is megfigyelhető“ – mutatott rá Denisa Lakatošová, az NMS munkatársa. Ennek okait abban látja, hogy a fiatalok inkább és gyakrabban élnek az EU nyújtotta előnyökkel, különösen az utazási lehetőségekkel, de a külföldi munkavállalással és tanulással is. Az EU az emberi jogokért, a kisebbségi jogokért és a klímaválság megoldásáért folytatott küzdelemmel is megnyeri a fiatalok szimpátiáját.

A felmérés alapján a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, Pozsony megye lakói, a PS, az SaS, a Demokraták és a Hlas-SD pártok szimpatizánsai jellemzően pozitívan, a 45 év felettiek, a Republika a Smer-SD szimpatizánsai jellemzően negatív ítélik meg a EU-s csatlakozást.

Mindössze a kérdezettek 13 százaléka gondolja úgy, hogy az EU befolyását növelni kéne.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban