Na hlavný obsah

Heger: Szlovákia 2022-ben teljesítete a maastrichti fiskális kritériumokat

"Szlovákia 2022-ben 2,04 %-os deficitet produkált, miközben a maastrichti határérték 3 százalék". - jelentette ki a megbízott miniszterelnök.

Eduard Heger.
Foto: SITA

Szlovákia 2022-ben teljesítette a maastrichti fiskális kritériumokat – jelentette ki Eduard Heger megbízott kormányfő és pénzügyminiszter a statisztikai hivatal által az elmúlt évi deficitről és államadósságról közzétett jelentés nyilvánosságra hozatala alkalmából.

„Szlovákia 2022-ben 2,04 %-os deficitet produkált, miközben a maastrichti határérték 3 százalék. Ezenkívül az államadósság a maastrichti kritériumok alatt van a GDP 57,8 % százalékával. Világosan bebizonyosodott hogy nem igaz az az állítás, miszerint felborítottuk a közpénzek felhasználásának egyensúlyát. Az sem igaz, hogy istentelenül eladósítjuk az ország lakosait“ – mondta április 20-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján Eduard Heger.

„Az ún. strukturális deficit, amely az állam rendszeres bevételeit és kiadásait fejezi ki, 2021-ben és 2022-ben, tehát a kormányzásunk idején Szlovákia történetében a legalacsonyabban volt. Annak ellenére, hogy jelentős válságokat éltünk át, a kiadások tekintetében nagyon felleősségteljesen viselkedtünk, és Szlovákiát jobb kondícióba hoztuk, mint az előző kormányok“ – hangsúlyozta a megbízott kormányfő és pénzügyminiszter.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban