Na hlavný obsah

A szlovák-olasz energetikai ipari együttműködés elmélyítéséről szólt Čaputová és Mattarella

A találkozó utáni sajtótájékoztatón kiemelték a két ország közötti együttműködés fontosságát. Az olasz államfő Eduard Heger megbízott miniszterelnökkel is találkozik.

Sergio Mattarella és Zuzana Čaputová.
Foto: SITA

Zuzana Čaputová szlovák és Sergio Mattarella olasz államfő Pozsonyban bejelentették országaik kölcsönös együttműködésének elmélyítését az energetikai ipar területén. A Szlovák Gázművek (SPP) és 3 olasz cég április 20-i, csütörtöki memoranduma is ezt a kooperációt hivatott erősíteni. Az elnöki palotában zajló tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón kiemelték Róma és Pozsony kiváló kapcsolatát, valamint a már meglévő gazdasági, biztonsági és kulturális együttműködést.

„Az elmúlt hónapok együttműködése a gázszállításban állt. Pontosan azért, mert csökkentenünk kell az orosz gáztól való függőségünket, és a források diverzifikálása teljességgel kulcsfontosságú számunkra“ – mondta Zuzana Čaputová szlovák államfő. Az országok a megújuló erőforrások megerősítése terén is együttműködnek. Čaputová rámutatott, hogy Olaszország 40 százalékban használja ezeket az áramtermeléshez. Hasonló perspektívát lát Szlovákia estében is.

Elmondása szerint Olaszország a Szlovák Köztársaság legfontosabb üzleti partnerei és befektetői közé tartozik. „Több mint 400 olasz cég folytat üzleti tevékenységet Szlovákiában“ – jegyezte meg. Sergio Mattarella olasz államfő további, az üzleti kapcsolatok elmélyítését célzó erőfeszítésekről beszélt.

Čaputová Ukrajna háború utáni újjáépítésében is lehetőséget lát a további együttműködésre. Mint hozzátette, Szlovákia és Olaszország hasonlóképpen viszonyul az orosz agresszióhoz, és katonailag és humanitáriusan is segítik az ukránokat. Mattarella hangsúlyozta, hogy Ukrajna függetlenségéért küzd, de az európai béke jövőjéről is szó van. Szerinte nem engedhető meg, hogy győzzön az agresszor.

Az államfők az Európai Unió (EU) nyugat-balkáni bővítéséről is egy véleményen vannak. Čaputová szerint erre az egész régió és az EU jólétéhez és biztonságához is szükség van. Mattarella hozzátette: nemcsak a kontinens integrációjáról, hanem az Unió alapját képező értékközösség bővítésének szükségességéről van szó.

Mindkét államfő emlékeztetett az olasz katonák szövetségi egységi szlovákiai jelenlétére a SAMP/T Mamba légvédelmi rendszerrel, akiket április 19-én, szerdán közösen látogattak meg. Kiemelték továbbá országaik a kultúra és az igazságszolgáltatás területén történő együttműködését.

A találkozó témája volt a dezinformáció veszélye is. Mattarella szerint az EU-nak és a NATO-nak is megvannak az eszközei a dezinformációval szembeni harchoz. Čaputová arról beszél, hogy európai és nemzeti szinten hatékony szabályozásra és óvintézkedésekre van szükség. Hangsúlyozta, hogy a szabályozásra ügyelni kell a szólásszabadság tiszteletben tartására. Hangsúlyozta továbbá a média fontosságát a működő demokrácia szempontjából.

Az európai nacionalista tendenciák kapcsán Čaputová nem gondolja, hogy a nemzeti érdekek kizáró okai lennének egy működőképes és virágzó Európai Uniónak. „Elég csak megnézni, hogyan kezeltük a válságokat, és minek köszönhetően birkóztunk meg velük” – mutatott rá. A demokrácia védelmének részeként úgy látja, hogy jobb és hatékonyabb kommunikációra van szükség a demokrácia jelentette előnyökről. Mattarella számos jelenlegi fenyegetésre mutatott rá, például a migrációs-és klímaválságra, amelyek globális választ igényelnek. A nacionalizmust „vírusnak“ nevezte.

Olasz elnök 12 év után látogatott Szlovákiába. Mattarella a csütörtöki nap folyamán Eduard Heger megbízott miniszterelnökkel is találkozik.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban