Na hlavný obsah

Szlovákia gazdasága lemaradóban

Európai összehasonlításban alaposan elmaradunk gazdasági fejlettségben, egyedül Bulgáriát előzi meg Szlovákia az egy főre jutó GDP alapján.

Szlovákia gazdasága lemaradóban

Európai összehasonlításban Szlovákia alaposan elmarad gazdasági fejlettségben, legalábbis erről tanúskodik a legújabb gyorsbecslés. Az Eurostat adatai szerint az ország az uniós tagállamok körében az utolsó előtti helyen szerepel az egy főre jutó bruttó hazai össztermék alapján, az EU-s átlagnak mindössze a 67%-át érjük el. Egyedül Bulgáriát előzzük meg és egyre jobban lemaradunk Csehországtól.

Azonban megkérdőjelezik, hogy jól számolják az árszínvonalat a Szlovák Statisztikai Hivatal. Több elemző is irreálisnak tartja az átlaghoz képest való 10 százalékos csökkenést. Könnyen lehet, hogy a felmérés eredményeivel ellentétben a régiós fejlettségi szint felett van Szlovákia.

A Credit Suisse összeomlása után továbbra se tűnik bíztatónak az európai bankhelyzet. Legújabban a Deutsche Banknál tűnik az, hogy baj van. Egy esetleges pénzügyi válság nem lesz pozitív hatással ellenére. Csakhogy a pénzpiacok aggodalmai ellenére iemelték a kamatot a vezető jegybankok.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban