Na hlavný obsah

Nagymácséd: Kuciak házát kezdik lebontani, a Szólásszabadság Emlékműve épül meg majd ott

A Záhrada (Kert) elnevezésű nyertes emlékmű terve Benjamín Brádňanský, Vít Halada és Martin Piaček alkotóktól származik.

Nagymácséd: Kuciak házát kezdik lebontani, a Szólásszabadság Emlékműve épül meg majd ott
Kuciakék háza Nagymácsédon Foto: TASR

Kedden (március 21.) kezdődnek a bontási munkálatok azon a telken, ahol a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnická háza áll Nagymácsédon, a Galántai járásban. Ezt követően a Nagyszombati Önkormányzati Kerület (TTSK) a helyszínen felállítja a Szólásszabadság Emlékművét – jelentette be Jozef Viskupič megyeelnök.

A régió szándéka, hogy olyan emlékhelyet hozzon létre, amely emléket állít a két meggyilkolt fiatal elszántságának, és egyben üzenetet hordoz a jövő generációi számára. „Jelenleg a nagymácsédi  telken lévő összes épületet lebontják,  ahogy azt a család kívánta. Az emlékmű építését, valamint későbbi kezelését és karbantartását Nagyszombat megye költségvetéséből fogják megvalósítani“ – mondta Viskupič.

Az építkezés a tervek szerint a jövő év folyamán kezdődik, miután befejeződik a tervezési és kivitelezési eljárás, valamint a kivitelezőre vonatkozó nyilvános pályázat. Kiemelte, hogy egy szeredi cég felajánlotta, hogy ingyen elvégzi a bontási munkálatokat. Az emlékmű építésének becsült költsége áfával együtt 388 220 euró.

A Záhrada (Kert) elnevezésű nyertes emlékmű terve Benjamín Brádňanský, Vít Halada és Martin Piaček alkotóktól származik, és a telek megdőlésével dolgozik, ami az egyensúly hiányának,  az elhajlásnak és az állandó változásnak az érzetét kelti. A leendő emlékmű egyrészt a múlt eseményeit idézi majd fel, másrészt teret biztosít az emlékezésnek és a jövőbe való bepillantásnak. (TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban