Na hlavný obsah

Petr Pavel új cseh államfő hétfőn Szlovákiába érkezik

Ez lesz az első külföldi útja, követve elődei hosszú hagyományát.

Petr Pavel új cseh államfő hétfőn Szlovákiába érkezik
Petr Pavel cseh állmfő és felesége Foto: TASR/Jaroslav Novák

Petr Pavel új cseh köztársasági elnök hétfőn érkezik Szlovákiába bemutatkozó látogatásra. Ez lesz az első külföldi útja, követve elődei hosszú hagyományát. A kétnapos hivatalos látogatás programja a pozsonyi elnöki palotában Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökkel közös fogadási ceremóniával kezdődik.

A közös tárgyalást  követően az államfők az első Csehszlovák Köztársaság alapítói, T. G. Masaryk és M. R. Štefánik előtt tisztelegnek a pozsonyi Duna-parton található emlékművüknél. Este a Szlovák Nemzeti Színházban közös beszélgetést tartanak.

A cseh köztársasági elnök és felesége Pozsonyban a meggyilkolt Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová, valamint a Zámocka utcai terrortámadás áldozatai előtt is tiszteleg.

Hétfőn Pavel várhatóan találkozik Eduard Heger hivatalban lévő miniszterelnökkel is. Másnap pedig a tervek szerint találkozik Boris Kollárral, a parlament elnökével (Sme rodina).

Petr Pavel nyugalmazott hadseregtábornok a múlt héten tette le az elnöki esküt Prágában. Ő lett a független Cseh Köztársaság negyedik államelnöke.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban