Na hlavný obsah

A legkevésbé fejlett járások felkarolását célzó 12 millió eurós pályázatot hirdetett a szaktárca

Összesen 20 pályázatot hirdet 12 millió euró összértékben a legkevésbé fejlett járások számára a beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium, amely 15 járás esetében még márciusban, míg a fennmaradó 5 járás esetében áprilisban teszi közzé a pályázati felhívásokat.

Dušan Velič
Foto: TASR

Összesen 20 pályázatot hirdet 12 millió euró összértékben a legkevésbé fejlett járások számára a beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium, amely 15 járás esetében még márciusban közzéteszi, míg a fennmaradó 5 járás esetében áprilisban hozza nyilvánosságra a pályázati felhívásokat – tájékoztatott március 9-én, csütörtökön a tárca államtitkára, Dušan Velič.

„A regionális hozzájárulásokból olyan projekteket támogatunk, amelyek új munkahelyeket hoznak a régiókba, a hátrányos helyzetű álláskeresők számára is, segítik a helyi szolgáltatások, a gazdaság, az idegenforgalom, a szakképzés és a regionális oktatás fejlesztését” – magyarázta Velič. A pénzt az állami költségvetésből biztosítják.

A települések mellett helyi szociális vállalatok, önkormányzati cégek, polgári társulások, iskolák, vállalkozások és vallási közösségek is pályázhatnak.

Velič szerint a legkevésbé fejlett járások számára elérhető hozzájárulásának számos előnye van. Mindenekelőtt gyors segítségről beszélhetünk, hiszen tavaly a felhívás lezárását követő 2 hónapon belül már eljutott a pályázókhoz a pénz.

„Mindenki a kerekasztalnál ül, ami azt jelenti, hogy az átláthatóság megkérdőjelezhetetlen. És ami nagyon fontos, szinte mindenre fel tudják használni a pénzt, nagy a rugalmasság, attól függően, hogy éppen hol szorít a cipő“ – magyarázta az államtitkár.

Az egyes járásoknak folyósítható összegeket a járás nagysága és a munkanélküliség aránya alapján számították ki.

„A fő vezérvonal a foglalkoztatás növelése. Nem az egyetlen, de nagyon fontos szempont, hogy új munkahelyet kell teremteni, illetve az életkörülmények és a szolgáltatások javítása is feltétel” – magyarázta Velič.

Elismerte, hogy több pénzt is rendelkezésre bocsáthatnának a legkevésbé fejlett járások felkarolását célzó pályázat keretében.

„Feszes az állami büdzsé, de dolgozunk rajta. Teljességgel meg vagyunk győződve arról, hogy a régiók szempontjából ez az összeg is jelentőséggel bír. A pénz nem elegendő. Még legalább 10 millió eurót kérünk. Dolgozni fogunk rajta“ – tette hozzá az államtitkár.

Bővebb tájékoztatást az érdeklődők a minisztérium honlapján, a www.nro.vicepremier.gov.sk oldalon kaphatnak, amelyet folyamatosan frissítenek az illetékesek.

2022-ben a tárca 243 tervezetet támogatott 17,5 millió euró értékben a regionális támogatási keretből. A pályázatok révén az elmúlt 3 évben ezernél is több  tartós munkahely jött létre.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban