Na hlavný obsah

Az igazságügyi átalakítás gazdasági veszélyeire figyelmeztetnek Izraelben

A Moody's hitelminősítő jelentése szerint a bíróság korlátozása gyengébb fékekhez és ellensúlyokhoz vezethet a jövőben, ami befolyással lehet az ország mindennapjaira.

Az igazságügyi átalakítás gazdasági veszélyeire figyelmeztetnek Izraelben
Soha nem tapasztalt mértékű tüntetések zajlottak tavasszal Izraelben a tervezett igazságügyi reform ellen. Foto: TASR/AP

Az igazságügyi rendszer átalakítását célzó törvények Izrael gazdaságát fenyegető veszélyeire figyelmeztetett a Moody’s hitelminősítő, az új törvényeket kidolgozó Kohelet Forum nevű jobboldali csoportosulás gazdasági vezetője, valamint a tervezett változtatások miatt pénzeit és részben működését külföldre helyező jelentős IT-vállalat, a Riskified – jelentette szerdán az izraeli katonai rádió.

„A bíróság javasolt korlátozása gyengébb fékekhez és ellensúlyokhoz vezethet, s ez negatív hatással lesz az ország állami intézményeire és kormányzati erejére“ – áll a hitelminősítő jelentésében.

Az új törvényeket megtervező, sőt a helyi média szerint szövegüket is megfogalmazó Kohelet Fórum vezető közgazdásza óva intette a kormánykoalíciót a tervezett jogi változtatásoktól, s felhívta a figyelmet az alkotmányos és gazdasági következményekre.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban