Na hlavný obsah

A köztisztviselőknek április 30-ig kell vagyoni nyilatkozatot tenniük

A köztisztviselőknek április 30-ig kell bejelenteniük a 2022-es évre vonatkozó tisztségüket, foglalkozásukat, tevékenységüket és vagyonukat.

A köztisztviselőknek április 30-ig kell vagyoni nyilatkozatot tenniük
Boris Susko igazságügyi miniszter. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Boris Susko (Smer-SD), a parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke a közelgő határidőre és az esetleges szankciókra figyelmeztet. „A köztisztviselők a bejelentést egy formanyomtatványon nyújtják be, amelyet a parlament honlapján tesznek közzé. Ezen a honlapon egy módszertani útmutatót is közzétettek, amely segítséget nyújt a nyomtatvány kitöltésében“ – mondta Susko.

Külön kiemeli, hogy a törvényben kifejezetten megnevezett köztisztviselőkön kívül a kötelezettség vonatkozik az alapszabály szerinti testület funkciójára vagy az alapszabály szerinti testület tagjaira, az irányító testület tagjaira és a jogi személyek ellenőrző vagy felügyelő testületének tagjaira is, akiket közvetlenül vagy közvetve az állam vagy az államban száz százalékos állami részesedéssel rendelkező jogi személy javasol vagy nevez ki a funkcióra.

Azok a köztisztviselők, akik 2022 folyamán távoztak a közhivatalból, szintén kötelesek április 30-ig bejelentést tenni. Emellett a közhivataluk megszűnésétől számított egy év elteltét követő 30 napon belül is kötelesek bejelentést tenni. Ha a köztisztviselők nem nyújtják be időben vagy egyáltalán nem nyújtják be a bejelentést, a testület eljárást indít ellenük, és az alkotmányos törvény megsértése miatt pénzbírságot szabhatnak ki rájuk.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban