Na hlavný obsah

Scholz: ezt meg kell tennie Putyinnak, mielőtt megkezdődnek a béketárgyalások

Olaf Scholz szerinte Ukrajna készen áll a békére, de a döntéseket csak Kijev bevonásával lehet meghozni.

Scholz: ezt meg kell tennie Putyinnak, mielőtt megkezdődnek a béketárgyalások
Foto: TASR/AP

„Vlagyimir Putyinnak meg kell értenie, hogy nem fog győzni Ukrajnában, és hogy a béketárgyalások megkezdése előtt ki kell vonnia csapatait; ez az alapja a tárgyalások megkezdésének” – mondta Olaf Scholz német kancellár. A német kormányfő emellett elmondta, mit gondol arról a kérdésről, hogy Ukrajnának le kéne-e mondania a Krím-félszigetről és a Donbasz egy részéről.

„Véleményem szerint szükséges, hogy Putyin megértse, hogy nem fog sikerrel járni ezzel az invázióval és imperialista agressziójával, és hogy ki kell vonnia csapatait. Ez az alapja a tárgyalásoknak” – mondta Olaf Scholz német kancellár a CNN-nek a Sky News beszámolója szerint.

Scholz emellett hangsúlyozta, hogy szerinte Ukrajna „készen áll a békére“.

A háború befejezését célzó lehetséges megállapodásról – esetleg azáltal, hogy Ukrajna elismeri, hogy nem foglalja vissza a Krímet vagy a keleti Donbasz régió egyes részeit – szóló kérdésre

Scholtz azt mondta, hogy a döntéseket csak Kijev bevonásával lehet hozni.

„Nem fogunk helyettük döntéseket hozni. Támogatjuk őket” – jelentette ki Németország vezetője.

„Azt mondtuk (Ukrajnának), hogy pályázhatnak az Európai Unióhoz való csatlakozásra. Azon dolgoznak, hogy előrelépést érjenek el minden olyan kritérium esetében, amely fontos ehhez” – fogalmazott.

Scholz az interjú során hozzátette:„Azt hiszem, tudják, hogy készek vagyunk megszervezni az ország számára a biztonsági garanciák egy bizonyos módját, az eljövendő béke idején, de még nem tartunk ott.”

(portfolio)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban