Na hlavný obsah

Elutasítja a nagyberuházási projektekre kiírt pályázatok eredményeinek megkérdőjelezését a Szlovákiai Kórházak Szövetsége

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége elutasítja a politikai beavatkozásokat és a helyreállítási terv keretében nagyszabású beruházásokra kiírt pályázati felhívások eredményeinek megkérdőjelezését. Az ANS az átláthatóság szavatolása érdekében az Európai Bizottsághoz kíván fordulni.

Foto: gettyimages

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) elutasítja a politikai beavatkozásokat és a helyreállítási terv keretében nagyszabású beruházásokra kiírt pályázati felhívások eredményeinek megkérdőjelezését. Az ANS az Európai Bizottsághoz (EB) kíván fordulni annak érdekében, hogy az EB szavatolja az átláthatóságot – tájékoztatott az ANS irodájának igazgatója, Miroslav Valaštík.

„Tiszteletben tartjuk a helyreállítási tervhez kötődő, a kórházak építését és felújítását támogató felhívás eredményeit, és üdvözöljük, hogy a nyertes pályázatok között regionális kórházi projekteket is találunk. A helyreállítási tervből származó eddigi, 600 millió eurót meghaladó forrásösszeg ugyanis kizárólag állami kórházakba áramlott” – konstatálta az ANS.

Az ANS felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházási forrásokat nem szabad csakis egyes kiválasztott egészségügyi intézményekbe irányítani.

„Tekintettel a kórházhálózat elfogadott optimalizálására is felhasználásukkor mindenekelőtt a létesítmények fontossága, illetve a kórházhálózatban betöltött szerepe kellene, hogy döntő szempont legyen” – tette hozzá.

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége azt szeretné kérni az Európai Bizottságtól, hogy akadályozza meg a politikai beavatkozást a felhívásba.

„Az EB képviselőivel folytatott korábbi kommunikációból egyértelműen kiderül, hogy a pályázati felhívás megkérdőjelezése vagy visszavonása több mint 200 millió eurós veszteséget jelentene a szlovák egészségügynek“ – teszi hozzá a szövetség.

Az egészségügyi minisztérium a múlt héten tette közzé a helyreállítási terv nagyberuházási projektekre vonatkozó pályázati felhívásának eredményét. Összesen 8, a poprádi, a lőcsei, az iglói, a bártfai, a szakolcai, a zólyomi, a csacai és a bajmóci kórház kap pénzügyi támogatás nagyberuházási tervezetekre a helyreállítási tervből. Az erre a célra elkülönített teljes forrásösszegkeret 212 millió euró. Az egészségügyi tárca szerint a cél egy korszerű, elérhető és gazdaságilag is hatékony kórházhálózat létrehozása.

A jelenleg az egészségügyi minisztériumot is irányító megbízott miniszterelnök, Eduard Heger március 3-án, pénteken arról tájékoztatott, hogy ellenőrizteti a vonatkozó felhívás eredményeit. Ezzel összefüggésben a korábbi megbízott egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský eljárását a szokványos gyakorlattól eltérőnek minősítette. Heger bírálatot fogalmazott meg, amiért a sikeres pályázók névsorát Lengvarský a tárca éléről történő távozását megelőző utolsó órákban tette közzé.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban