Na hlavný obsah

Egy évvel ezelőtt kezdődött a háború Ukrajnában

Egy évvel ezelőtt kezdődött az orosz-ukrán háború. Ennek kapcsán az Európai Tanács tagjai közös nyilatkozatukban kifejtették, Oroszország Ukrajna elleni agressziója a béke elleni bűncselekménynek számít, amellyel szemben nem lehet és nem szabad tétlennek maradni.

Európai Tanács
Foto: TASR/AP

Az egy évvel ezelőtt kezdődött az orosz-ukrán háború kapcsán az Európai Tanács tagjai közös nyilatkozatkban fejtették ki, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója a béke elleni bűncselekménynek számít, amellyel szemben nem lehet és nem szabad tétlennek maradni.

Az európai uniós tagországok vezetői nyilatkozatukban aláhúzták: egyetlen országnak sincs joga inváziót indítani a szomszédja ellen, vagy megsérteni annak önállóságát és területi egységét. Eközben az ENSZ Közgyűlése a tagállamok háromnegyedének támogatásával elfogadta az ukrajnai békét sürgető határozatot. A dokumentumot Oroszország elutasította, India és Kína pedig tartózkodott.

A határozat felszólítja a konfliktusban érintett feleket és a nemzetközi közösséget, hogy törekedjenek a békére, Oroszországot pedig arra, hogy azonnal vonja ki csapatait Ukrajna területéről.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban