Na hlavný obsah

Matovič: Kuciak csak adatokra alapozta megállapításait, ez ma is kihívás az újságíróknak

Ján Kuciak csak tényekre, adatokra és valós megállapításokra alapozta megállapításait. Az újságíróknak az igazságot kellene keresniük, és a szabadság mellett önnön felelősségüknek is tudatában kellene lenniük – fogalmazott az újságírókhoz fordulva az OĽaNO elnöke, Igor Matovič.

Foto: TASR

Ján Kuciak újságíró csak tényekre, adatokra és valós megállapításokra alapozta megállapításait. Az újságíróknak az igazságot kellene keresniük, és a szabadság mellett önnön felelősségüknek is tudatában kellene lenniük – fogalmazott az újságírókhoz fordulva az OĽaNO elnöke, Igor Matovič a Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová halálának 5. évfordulóján tartott megemlékezésen.

Matovič szerint Kuciak szerette az igazságot, és megállapításai manipulációtól mentesek voltak.

„Öt év után itt a lehetőség arra, hogy szívünkre tegyük a kezünket, és feltegyük a kérdést, hogy vajon a szlovák média Kuciak útjára lépett-e” – mondta az OĽaNO vezetője a nagymácsédi sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, Szlovákiában az emberek jelentős része nem ismeri fel, ha éppen félretájékoztatják.

Matovič felszólította az újságírókat, hogy az igazság keresői, ne pedig megteremtői legyenek. Szerinte felelősségteljesnek kell lenniük a társadalommal szemben, és ellen kell állniuk a manipulatív eszközök jelentette csábításnak.

Kijelentette, hogy a gyilkosság a Smer-SD és a Hlas-SD vezetői, Robert Fico és Peter Pellegrini létrehozta rendszernek köszönhető, egyúttal bírálta, hogy egyes újságírók és politikusok jövőbeli koalíciós partnerként legitimálják Pellegrini pártját.

„Hirtelen úgy teszünk, mintha nem is a Smer lenne“ – mondta Matovič, majd felszólította a többi, alternatívát akaró demokratikus pártot, hogy zárják ki a Hlas-SD-t a választások utáni együttműködésből.

Az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš emlékeztetett, ezekben a napokban elmerengünk azon, hogy vajon Szlovákia jó úton halad-e már. „Annak ellenére, hogy tisztában vagyok vele, hogy magunk is biztosan sok hibát vétettünk, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük Jan Kuciak örökségét“ – hangsúlyozta.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban