Na hlavný obsah

A cseh külügy arra kéri állampolgárait, hogy hagyják el Iránt

A Cseh Köztársaság Külügyminisztériuma (MFA) óva intette az embereket az Iránba való utazástól, és felszólította azokat, akik az országban tartózkodnak, hogy hagyják el Iránt.

A cseh külügy arra kéri állampolgárait, hogy hagyják el Iránt
Foto: MZV ČR

A minisztérium ezt a jelenlegi bel- és nemzetközi politikai helyzettel összefüggésben fennálló biztonsági kockázattal indokolta. „A cseh külügyminisztérium az utóbbi időben egyre több olyan esetet regisztrált, amikor az EU-tagállamok állampolgárait mesterségesen kitalált gyanú vagy vád alapján vették őrizetbe, folytattak ellenük nyomozást vagy akár büntetőeljárást az országban“ – indokolta álláspontját a cseh diplomáciai tárca.

A minisztérium szerint a további hasonló esetek kockázata továbbra is jelentős, és ez a cseh állampolgárokra is vonatkozik. Egyben azt tanácsolta minden utazónak, hogy regisztráljon a DROZD adatbázisban.

Iránban 2022 szeptember közepén tömeges országos tiltakozások törtek ki, miután egy fiatal kurd nő, Mahsa Amini meghalt, aki az őrizetben halt meg, miután a teheráni erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette a szigorú öltözködési szabályokat.

Az Európai Unió már több mint 70 iráni tisztségviselővel és szervezettel szemben szabott ki szankciókat a tüntetők elleni erőszakos fellépés kapcsán. Hétfőn jóváhagyta a szankciók legújabb körét, amely további 32 iráni tisztviselőt és két iráni szervezetet helyezett feketelistára. Befagyasztotta vagyonukat, és megakadályozta, hogy beutazási vízumot kapjanak. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban