Na hlavný obsah

Oroszország cáfolja az orosz átnevelőtáborokban fogvatartott ukrán gyerekekről szóló jelentést

Oroszország washingtoni nagykövetsége „abszurdnak” nevezte azt az amerikai jelentést, amely szerint Moszkva olyan táborhálózatot működtetne, ahol több ezer ukrán gyerek átnevelését végzik.

Foto: TASR/AP

Oroszország washingtoni nagykövetsége „abszurdnak” nevezte azt az amerikai jelentést, amely szerint Moszkva olyan táborhálózatot működtetne, ahol több ezer ukrán gyerek átnevelését végzik – áll a nagykövetség reagálásában.

A washingtoni orosz nagykövetség szerint éppen ellenkezőleg, Oroszország befogadta azokat a gyerekeket, akik családjukkal együtt menekülni kényszerültek az ukrán fegyveres erők bombázása és atrocitásai elől. Mint írják, mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek családban maradjanak, valamint a szülők, hozzátartozók távolléte vagy halála esetén az árvák gondnokság alá kerüljenek.

Az amerikai Yale Egyetem jelentése szerint azonban az emberi jogi sértéseket vizsgáló kutatók legalább 43 olyan tábort és egyéb létesítményt azonosítottak, ahol ukrán gyerekeket tartottak fogva, és az egyik kutató, Nathaniel Raymond azt mondta, hogy a tábori létesítmények elsődleges célja minden jel szerint a politikai átnevelés volt.

Raymond úgy véli, a jelentés bizonyíték lehet arra, hogy Oroszország népirtást követett el az ukrajnai háború során, mivel a gyerekek nemzeti identitásának megváltoztatása vagy megszüntetése a népírtás bűncselekmény egyik kritériuma lehet.

(CNN, telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban