Na hlavný obsah

Belaruszba utazott Szíjjártó Péter

A magyar külügyminiszter az első rangos uniós tisztviselő, akik 2020-es brutálisan leszámolt ellenzéki tüntetések óta Minszkbe látogatott.

Belaruszba utazott Szíjjártó Péter
Foto: facebook

A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szíjjártó Péter hétfőn Belaruszba utazott, ahol Szjarhej Alejnyik belarusz külügyminiszterrel tárgyalt. Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó azt mondta, hogy a legfontosabb feladat most emberéleteket menteni, amit csak úgy lehet megtenni, ha véget ér a háború. Ehhez pedig szerinte azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

A külügyminiszter szerint a látogatása miatt támadások kereszttüzébe fog kerülni, de úgy gondolja, a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. Mint az ABC beszámolójából kiderül, Szijjártó Péter az első olyan magas rangú uniós tisztségviselő, aki Minszkbe látogatott azt követően, hogy a Lukasenka-rezsim 2020 nyarán brutálisan leszámolt az ellenzékkel.

A rendszer ellenzékének több tagját bebörtönözték, másokat elüldöztek, a tüntetéseket pedig karhatalmi erővel szétverték. Lukasenka legnagyobb ellenfele, a külföldi emigrációba kényszerült Szvjatlana Cihanouszkaja elítélte Szijjártó Péter minszki kiruccanását.

„Egy olyan időszakban, amikor Nobel-békedíjast bíróság elé állítanak, újságírókat kínoznak meg, s orosz katonákat képeznek ki, mielőtt Ukrajnába mennének harcolni, akkor az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok” – fogalmazott.

(euronews, népszava, ABC)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban