Na hlavný obsah

Egy „kémballon” rövid története

Egy különös történet tartotta izgalomba az amerikai közvéleményt a múlt héten. Egy kínai ballon „sodródott” az Egyesült Államok fölé.

Egy „kémballon” rövid története

Közleményt volt kénytelen kiadni a kínai külügyminisztérium arról a ballonról, amely Kanada felől lépett be az Egyesült Államok légterébe, és amelyről az amerikaiak azt feltételezték, hogy megfigyelési feladatot hajt végre, miután „lelepleződött”  az eszköz. Kína valószínűleg abban bízott, hogy az eszközt vagy nem veszik észre, vagy eltudják adni a történetet meteorológiai eszköznek.

A kínai fél elnézést kért amiatt, hogy a ballon véletlenül, előre nem látható körülmények miatt az USA légterébe lépett, és jelezte: továbbra is kapcsolatban maradnak az amerikaiakkal a váratlan helyzet megfelelő kezelése érdekében.

Végül az Egyesült Államok Légiereje megsemmisítette a ballont. A légi eszköz lelövését követően Kína tiltakozásának adott hangot.

Az incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzzák utazásának tervezett célját.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban