Na hlavný obsah

Tárgyaltak a koalíciós pártok az előrhozott választásról

Az egyeztetések következő köre várhatóan vasárnap lesz. Az ellenzéki pártok minél előbb letudnák az előrehozott választásokat.

Tárgyaltak a koalíciós pártok az előrhozott választásról
Michal Šípoš (b), Eduard Heger (k) és Igor Matovič (j) érkeznek az előrehozott választásokkal kapcsolatban tartott tárgyalást követő sajtótájékoztatóra. Foto: TASR/Jakub Kotian

Véget ért az egykori koalíciós pártok vezetőinek tárgyalása az előrehozott választásról.

Eduard Heger (OĽaNO) megbízott miniszterelnök a találkozót követően kijelentette, szeptember 30-án tarthatnák a választást, de a végleges döntés előtt még egyeztetniük kell az egyes képviselői kluboknak. A tárgyalások következő köre várhatóan vasárnap lesz.

Richard Sulík, az SaS elnöke a találkozó után kijelentette, pártja kész támogatni az előrehozott választások szeptemberi megtartását. Az egyeztetés kapcsán hozzáfűzte, „nyugodt és kulturált légkörben zajlott, mindenki elmondta a véleményét.“ Sulík szerint lesz megállapodás; ha mégsem, akkor, mint fogalmazott: „egy szakértői kormánnyal is együtt tudunk élni.“ Hozzátette, egyelőre nem született megállapodás. „Hogy mi következik most, azt a többiektől, különösen a miniszterelnöktől kell megkérdezni” – fogalmazott.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke felelőtlenségnek tartja megkönnyíteni a Smer-SD és a Hlas-SD visszatérését a hatalomba, ezért pártja elutasítja az előrehozott választás kihirdetését. Ellenkező véleményen van a Sme rodina kormánypárt. Boris Kollár, a párt elnöke kijelentette, ők minél korábbi időpontot preferálnak, de el tudják fogadni azt is, ha szeptemberre írják ki a választást.

Az ellenzéki és parlamenten kívüli pártok – köztük a Szövetség is – egyöntetűen mihamarabbi választást szorgalmaznak, még az év első felében. Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke szerint azért is lenne jobb az előrehozott választás júniusi időpontja, mert az új kormánynak így lenne ideje elkészíteni az állami költségvetést. „Nem szabadna az alapján dönteni, melyik időpont felel meg az egyes politikai pártok számára“ -mondta.

Zuzana Čaputová államfő szerint is jobb lenne az év első felében megtartani az előrehozott választást, a megbízott miniszterelnök, Eduard Heger (OĽaNO) kormányának ugyanis korlátozott a jogköre. Hozzátette, „ha a politikai pártok csak a szeptemberi időpontban tudnak egyezségre jutni, azt is elfogadhatónak tartom.”

Az elnök asszony továbbra is kitart amellett, hogy ha a politikai pártok nem teszik meg az előrehozott választáshoz szükséges lépéseket január végéig, és nem születik egyezség, hivatalnokkormányt nevez ki.

(TASR, ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban