Na hlavný obsah

Az előrehozott választásokról tárgyal a pártok képviselőivel a miniszterelnök

Zuzana Čaputová államfő azt mondta, jobb lenne még az év első felében megtartani a választásokat, de a szeptemberi időpontot is elfogadja.

Zuzana Čaputová államfő 2023. január 18-án a pozsonyi elnöki palotában.
Foto: TASR

Eduard Heger megbízott miniszterelnök január 18-án, szerdán délután a kormányhivatalban tárgyal az OĽaNO, a Za ľudí, a Sme rodina és az SaS képviselőivel, hogy az előrehozott parlamenti választások időpontjáról egyeztessenek – tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya.

Miután az SaS nem volt hajlandó a 76 fős új parlamenti többségről tárgyalni, Eduard Heger január 17-én bejelentette, hogy a 76-ok megalakítására irányuló erőfeszítések lezárultak, és megkezdődnek a tárgyalások az előrehozott választásról. Szerinte szeptemberben lehet választást tartani. A Sme rodina hajlandó támogatni a szeptemberi választást is, de inkább júniusi időpontot szorgalmaz.

Az SaS részéről Richard Sulík pártelnök, Branislav Gröhling alelnök és Mária Kolíková parlamenti képviselő vesz részt a tárgyaláson, a párt szeptemberi választást szeretne.

„Megfelelően elő kell készíteni az alkotmány módosítását, hogy senki se támadhassa meg az alkotmánybíróságon azzal az indokkal, hogy sérült passzív választójoga” – tájékoztatott pártja álláspontjáról Richard Sulík.

Az SaS egyúttal azért is tartaná jobbnak a szeptemberi időpontot, mert addig több fontos bírósági tárgyalás is lezárulhatna, például Dušan Kováčik volt különleges ügyészé.

„A bűnüldöző szervek pedig addig is zavartalanul, beavatkozások nélkül folytathatnák a folyamatban levő ügyek felgöngyölítését” – tette hozzá Sulík, aki szerint, ha ilyen megállapodás születne, Zuzana Čaputová államfő hagyhatná, hogy szeptemberig maradjon a jelenlegi Heger-kormány.

A kérdésben már meg is szólalt a köztársasági elnök, aki azt mondta jobb lenne még az év első felében megtartani az előrehozott parlamenti választásokat, de a szeptemberi időpontot is elfogadja.

„Nyilvánvalóan nem születik meg könnyen az előrehozott választásról szóló megállapodás, ezért a szeptemberi dátum is elfogadható számomra, ha a pártok ebben tudnak megegyezni. A legfontosabb, hogy január végéig lezárják ezt a témát, hogy a polgároknak világos választ tudjunk adni arra, mikor és hogyan jut ki az ország a belpolitikai válságból” – jelentette ki. Hozzátette, az állami költségvetés tervezése, valamint a válságokkal kapcsolatos intézkedések elfogadása miatt is szerencsésebb lenne még az első félévben megrendezni a választásokat.

Az elnöki palotában tett nyilatkozata során az államfő hangsúlyozta, a jelenlegi kabinet mindössze ideiglenes megbízatást kapott, rámutatva, hogy amennyiben az előrehozott válsztások időpontjáról folytatott tárgyalások eredménytelenül végződnek, kész visszavonni a kormány megbízatását, s a szükséges időre hivatalnokkormányt nevez ki.

„Minden józan ítélőképességgel rendelkező ember számára világos kell, hogy legyen, ilyen nehéz, átmeneti időszakban is biztosítani kell az ország lehető legjobb irányítását. Ha a kormány alapvető hibákat követ el ebben az időszakban, kész vagyok bármikor visszavonni a megbízatását és hivatalnokkormányt nevezek ki” – fogalmazott Zuzana Čaputová.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban