Na hlavný obsah

Megállapodtak az uniós országok a gázársapkában

Az Európai Unió tagállami megállapodást kötöttek a gázárkorrekciós mechanizmusról.

Megállapodtak az uniós országok a gázársapkában
Foto: Shutterstock

A gáz ára az utóbbi időszakban összevissza ugrált. Ebben nagy szerepet játszott a koronavírus-járvány utáni időszak amikor is az enyhülést követően az olaj ára a gáz árával együtt gyakorlatilag beszakadt.

A dráguláshoz az EU is hozzájárult, de nem szankciókkal, hogy az Európai Parlament és a tagállamok megállapodtak: alaposan feltöltik a tározóikat a télre. A kiesett mennyiség jelentős részét cseppfolyósított gázzal pótolták, a tartalékolás miatti pedig a vásárlási láz augusztusra érte el a csúcsot, amikor egy megawattórányi gázt 342 euróért adtak a holland gázártőzsdén havi jegyzésre. Ez a gyűjtögetés ért be október végére, amikor berogytak az árak: egy megawattóra havi jegyzése 100 euró alá esett, nagyjából oda, ahol a háború előtt volt és most is 110 euró körül áll.

Egyre több uniós tagállam kezdte el szorgalmazni, hogy valahogyan korrigálják a kilengéseket, de az elején arról sem volt egyetértés, egy ilyen ársapkát csak az orosz gázra vagy mindenféle behozatalra szabják. Végül utóbbi mellett döntöttek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban