Na hlavný obsah

Nem változik jövőre a lakossági áram ára Szlovákiában

A gáz és várhatóan a távfűtés is 15 százalékkal drágul - közölte Eduard Heger kormányfő.

Nem változik jövőre a lakossági áram ára Szlovákiában
Foto: TASR

Nem változik jövőre a lakossági áram ára, a gáz 15%-kal drágul, várhatóan szintén 15%-kal drágul a távfűtés – jelentette be a kormány csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatóján Eduard Heger (OĽANO) kormányfő.

Ha a háztartások szabályozott árak szerint fizetnék az áram árát, akkor a kormányfő szerint 380 százalékos lenne az áremelkedés.

A gáz esetében az áremelés a szabályozó hatóság által kalkulált 225 százalék helyett csak 15 százalék. A miniszterelnök szerint a központi hőszolgáltatásra is vonatkozik az átlagosan 15 százalékos áremelés.

Heger hozzátette, ha az állam nem avatkozott volna közbe, akkor a háztartások jövőre hatmilliárd euróval többet fizettek volna az energiáért.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a történelem legnagyobb energiaár emelkedését tapasztaljuk a piacokon. A miniszter szerint Szlovákia az idei áramárak megtartásával egyedülálló lesz Európában.

Felidézte a kormány februári ígéretét a Szlovák Villamosművekkel kötött, az áramellátásról szóló memorandum aláírása után, amely szerint a következő 2 évben nem emelkedik az áram ára.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban