Na hlavný obsah

Milan Lapšanský lett a Szlovák Malomipari Szövetség főtitkára

Lapšanský ebben a minőségében a szlovákiai malomipari ágazat érdekeit fogja képviselni és előmozdítani. Ő lett egyben a Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szlovákiai Szövetségének elnöke is.

Milan Lapšanský lett a Szlovák Malomipari Szövetség főtitkára
Milan Lapšanský Foto: TASR

Milan Lapšanský lett a szlovákiai gabonafeldolgozókat tömörítő Szlovák Malomipari Szövetség (SSM) főtitkára. Ebben a minőségében a szlovákiai malomipari ágazat érdekeit fogja képviselni és előmozdítani. Ő lett egyben a Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szlovákiai Szövetségének elnöke is.

A gabonaágazat két ágazata egyre szorosabban kapcsolódik egymáshoz azáltal, hogy Lapšanský lett a Szlovák Malomipari Szövetség főtitkára, valamint a Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szövetségének elnöke.

„A malomipari ágazat kulcsfontosságú kapcsolatot képez a szlovák gabonatermesztők, a szlovák pékek, cukrászok és tésztakészítők, valamint az állattenyésztők között. A Szlovák Malomipari Szövetség tagszervezetei biztosítják Szlovákia közel 90 százalékos önellátását lisztből, amely stratégiai fontosságú nyersanyag. Ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy az állam intenzívebben érzékelje ezt az álláspontot, és tudatában legyen annak, hogy a malomipar stratégiai ágazat az állam számára“ – mondta Peter Močko, az SSM elnöke.

      Szlovákia gabonafélékből való önellátása a 2021/2022-es szezonban 159,3%. Az elmúlt évtized elején a szlovákiai fogyasztók 84,4 kilogramm gabonát fogyasztottak liszt formájában, 2019-ben viszont már csak 73,4 kilogrammot. Ez 25 kilogrammal kevesebb volt, mint az ajánlott fogyasztási mennyiség (98,5 kilogramm). A szlovák malmok 2021-ben összesen 279 millió kilogramm búzalisztet és 13 millió kilogramm rozslisztet állítottak elő.

      „A malmok biztosítják, hogy a feldolgozásból származó hozzáadott érték Szlovákiában maradjon, munkahelyeket teremtve, csökkentve a külkereskedelmi mérleget. A szlovák búza és liszt minősége magas szinten van, ezért elengedhetetlen, hogy az állam elkezdjen intenzívebben foglalkozni a szlovákiai molnárok igényeivel, különösen a közös európai piac összefüggésében. Az élelmiszeripari ágazatnak nyújtott támogatás hiánya hazánk történetének legnagyobb gazdasági válsága idején hátrányos helyzetbe hozza a szlovákiai malmokat a külföldi konkurenciával szemben. Az államnak azonban tisztában kell lennie azzal, hogy egy olyan stratégiailag fontos ágazat, mint a malomipar elvesztése hatalmas csapás lenne a szlovák fogyasztók és a szlovák gazdák számára“ – nyilatkozta Lapšanský.

      A Szlovák Malomipari Szövetség az ország egész területéről tömöríti a liszt- és malomtakarmány-termelőket. Az SSM tagjai napi szinten biztosítják a szlovákiai fogyasztók számára a liszttermelés nagy részét, és közel 600 munkavállalót foglalkoztatnak.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban