Na hlavný obsah

170-ről 240 millió euróra emelik az élelmiszertermelők  beruházásaira szánt uniós forrásokat

Ezt ma jelentette be Samuel Vlčan mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

170-ről 240 millió euróra emelik az élelmiszertermelők  beruházásaira szánt uniós forrásokat
Samuel Vlčan (OĽaNO-jelölt) földművelésügyi miniszter Foto: TASR/Pavol Zachar

              

Ez a 4.2. alintézkedésre vonatkozó felhívás, amelyre több mint 600 élelmiszertermelő nyújtott be pályázatot.  Megállapítottuk, hogy 500 pályázó megfelel a támogatáshoz szükséges alapfeltételeknek. Ez tulajdonképpen a beruházási adósság tényleges nagyságát mutatja. Ezért ma meghozzuk azt a döntést, hogy a teljes beruházási adósságot megszüntetjük ezzel a  közel negyedmilliárd eurós támogatással az élelmiszeripari ágazat számára.  Ez a legnagyobb támogatás, amelyet valaha is nyújtottunk, nemcsak az élelmiszeripari ágazatnak, hanem általában az agrár-élelmiszeripari ágazatnak  Szlovákia megalakulása óta“ – mondta Vlčan.

Elmondása szerint a források nagyságának emelése nem érinti a sütőipari ágazatot, ahonnan csak 31 millió euróra érkezett támogatási kérelem, holott 35 millió euró volt a pályázható összeg. „A másik jó hír a gazdáknak szól. Eszerint  a 4.1. alintézkedés keretében új pályázatot írunk ki 50 millió eurós keretösszeggel az úgynevezett fedett területek, tehát üvegházak, fóliaházak, zöldségraktárak, továbbá szőlészeti gépek, speciális növénytermesztési gépek, öntözőberendezések, szivattyúk, gyümölcstermesztési berendezések támogatására is“ – jelezte az agrárminiszter. A felhívás január 2-tól 2023. április elejéig tart.

A Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség vezérigazgatója, Jozef Kiss  szerint a 4.2. alintézkedésre vonatkozó felhívásból származó forrásokat beruházásokra kell fordítani – a szlovákiai élelmiszeripar hatékonyságának és versenyképességének növelésére, az alkalmazott technológiák energiahatékonyságának javítására.

Rádiónk kérdésére Kiss azt is elmondta, hogy a 4.1-es alintézkedésre 110 millió eurót lehetett pályázni, az igény azonban 400 millió euróra szólt. Novemberben már döntenek a pályázatokról és Brüsszelt sürgetik, hogy emelhessék az összeget.

Ezek befektetések a jövőbe, nem  működési alapok, amelyeket „el lehet fogyasztani“ – hangsúlyozta Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszerkamara elnöke.

Jók a agrárminisztérium intézkedéseinek tendenciái  – tette hozzá Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke. (Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban