Na hlavný obsah

Egyelőre nem döntött a családtámogatási csomagról az Alkotmánybíróság

Čaputová leszögezte, nem ellenzi a családok megsegítését, csak szeretné, ha célzott, időben érkező és hatékony támogatást kapnának.

Egyelőre nem döntött a családtámogatási csomagról az Alkotmánybíróság
Foto: TASR

Az Alkotmánybíróság egyelőre nem hozott döntést az ún. családtámogatási csomagról, amelyet változatlan formában szavazott meg ismét a parlament az államfő júniusi vétója után. A beadvány megvitatását a testület határozatlan időre elnapolta. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter törvénycsomagjának megvizsgálását Zuzana Čaputová államfő kérte.

A csomag része a diákok szabadidős tevékenységének támogatása. Čaputová leszögezte, nem ellenzi a családok megsegítését, csak szeretné, ha célzott, időben érkező és hatékony támogatást kapnának. Az államfő szerint azért alkotmánysértő a törvénycsomag, mert gyorsított eljárásban fogadták el a képviselők, és nem felel meg a költségvetési elszámoltathatóság szabályainak és az átláthatóságnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy a családi pótlék felére csökkentése arra az időszakra, amikor a gyerek után járó támogatást nem közvetlenül a szülő kapja meg, sérti a Gyermekjogi Egyezményt. Milan Vetrák (OĽaNO), a törvényhozás alkotmányjogi bizottságának elnöke, aki a parlamentet képviseli az Alkotmánybíróságon, rámutatott, a kifogásokra válaszul módosítottak a törvénycsomag egyes részein. További változtatás az úgynevezett szakkörtámogatás hatályba lépésének elhalasztása két évvel.

(tasr, parameter)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban