Na hlavný obsah

A kormány jóváhagyta a kiberbiztonságról szóló törvény módosítását

A Nemzetbiztonsági Hivatal blokkolhatja a későbbiekben azokat a tartalmakat, amik károsíthatják a Szlovák Köztársaság biztonságát.

A kormány jóváhagyta a kiberbiztonságról szóló törvény módosítását
Foto: Elchinator/Pixabay

A Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NSA) ismét képesnek kell lennie arra, hogy blokkolja azokat a tartalmakat, amelyek károsíthatják vagy veszélyeztethetik a Szlovák Köztársaság biztonságát, külpolitikai vagy gazdasági érdekeit, és amelyek hibrid fenyegetésnek minősülnek. Ez a kiberbiztonságról szóló törvény módosításából következik, amelyet a kormány szerdán hagyott jóvá.

A hivatal blokkolhatja például azokat a tartalmakat, amelyek az alkotmányos rendszer demokratikus intézményeinek gyengítését, célzott politikai destabilizálást, a politikai viták radikalizálódását okozhatják a közterületen, vagy alapvetően akadályozhatják a hatóságok működését és döntéshozatalát.

A zárolási határozat legfeljebb kilenc hónapos érvényességi időre szól. „A Hatóság a zárolást a cél eléréséhez szükséges mértékben és a más személyek tulajdonára, jogaira és törvényesen védett érdekeire gyakorolt következményekkel arányos módon hajtja végre“ – javasolja a törvényjavaslat. A törvény javasolt hatálybalépésének időpontja 2023. április 1-je.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban