Na hlavný obsah

Hadiállapotot hirdettek ki az Oroszország által annektált négy ukrajnai megyében

Az Oroszországhoz csatolt területene a hatóságoknak jogukban áll a lakosságat ellenőrizni.

Hadiállapotot hirdettek ki az Oroszország által annektált négy ukrajnai megyében
Foto: TASR/AP

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Biztonsági Tanács szerdai ülésén bejelentette, hadiállapotot hirdettek ki abban a négy ukrán megyében, amelyet Moszkva orosz jog szerint Oroszországhoz csatolt – írja a Reuters. A négy érintett megye Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk, amelyeket Oroszország álnépszavazásokat követően annektált.

Az orosz televízió által is közvetített ülésen Putyin utasította a kormányt, hogy Mihail Misusztyin miniszterelnök vezetésével hozzon létre egy különleges koordinációs tanácsot. Ennek az lesz a feladata, hogy Oroszország régióival együtt segítse Moszkvát abban, hogy fokozni tudja az ukrajnai háborús erőfeszítéseit .

„Nagyon összetett, nagyszabású feladatok megoldásán dolgozunk, hogy biztosítsuk Oroszország megbízható jövőjét, népünk jövőjét“

– jelentette ki az orosz elnök.

A bejelentés értelmében a hatóságoknak jogukban áll figyelemmel kísérni a polgárok telefonbeszélgetéseit, lefoglalni a náluk lévő fegyvereket és lőszereket, illetve átvizsgálni a lakosok holmiját, otthonát, járműveiket. Putyin szerint az elrendelt intézkedések célja, hogy növeljék a gazdaság, az ipar és a termelés stabilitását, hogy ezzel támogassák Oroszország, mint fogalmazott, „különleges katonai műveletét”.

A fentiek mellett az orosz elnök különleges állapotot is kihirdetett, ezek az Ukrajnával határos nyolc régióban – Krasznodar, Belgorod, Brjanszk, Voronyezs, Kurszk és Rosztov, valamint a Krím és Szevasztopol – érvényesek.

Reuters, hvg, portfolio

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban