Na hlavný obsah

Hogyan fogadná a szexuális kisebbségek jogainak a bővítését a homoszexuálisakkal legkevésbé toleráns társadalom?

Egy héttel a Vár utcai terrortámadás után a parlament hétfőn kezdi tárgyalni a partneri együttélésről szóló törvényjavaslatot.

Hogyan fogadná a szexuális kisebbségek jogainak a bővítését a homoszexuálisakkal legkevésbé toleráns társadalom?
A Pride résztvevői a pozsonyi Obchodná utcán, 2022. július 23-án. A felvonulók molinóján "Minden családért" felirat szerepel. Foto: TASR/Jaroslav Novák

A pozsonyi Vár utcában egy 19 fiatalember szabályosan kivégzett két férfit, csak azért, mert az övétől eltérő volt a szexuális beállítottságuk. A múlt heti kettős gyilkosság utórezgései azóta sem csillapodnak. Hétfőn az ügyészség terrorcselekménnyé minősítette át ezt az esetet, a most már ellenzéki SaS pedig abban bízik, hogy a kedden kezdődő ülésén a parlament legalább az alapjogokat megadhatja az azonos nemű pároknak.

A liberális párt bevezetné az élettársi együttélés intézményét, ami segítene az LMBTQ emberek számára hozzájutni olyan lehetőségekhez, amik jelentősen megkönnyítenék az életüket. Módosítanák a polgári törvénykönyvet, az öröködéssel kapcsolatos jogokan is változtatnának és lehetőséget biztosítanának arra, hogy betekintsenek egymás egészségügyi dokumentációjába az azonos nemű párkapcsolatban élő felek.

Az Európai Unió tagállamaiban egyáltalán nem ritkaság az ilyen törvény, sőt, 13 tagországban egyszerűen engedélyezik a házasságot az azonos neműek számára, és további 8 tagállamban létezik a regisztrált partnerség kapcsolata. Szlovákián kívül csak 5 európai uniós tagországban nincs lehetőség nyilvántartott élettársi kapcsolatra.

Csekély az esélye annak, hogy a tervezett törvényjavaslat átmenne a parlamenten. Az ehhez hasonló jogbővítéseknek nem kedvez, hogy az Európai Unióban a leginkább elzárkózó társadalom ezzel a kérdéssel szemben a szlovákiai.

Az unió 2019-ben készített egy nagyszabású felmérést a szexuális kisebbségek megítéléséről. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy itt a legkevésbé toleránsak az emberek az LMBTQ közösség tagjaival. Egy nem rég közétett felmérés eredményei pedig azt mutatják, hogy a 15 és 29 év közötti korosztályból 5-ből 4 ember szerint házasságot csak a férfi és a nő köthet. A kérdés az, hogy a múlt heti meleggyilkosság befolyásolhatja a törvényhozást és érzékenyebbé teheti a társadalmat?

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban