Na hlavný obsah

Orbán Viktor szerint primitív és katasztrofális a szankciós politika

Kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók politikája a magyar magyar miniszterelnök szerint.

Orbán Viktor szerint primitív és katasztrofális a szankciós politika
Foto: Sita

Ezt Orbán Viktor kedden Berlinben egy pódiumbeszélgetésen mondta el, amelyet a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével és a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával folytatott.

Mindezek mellett a magyar kormány az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta szinte minden szankciót megszavazott, ugyanakkor egyes orosz állampolgár védelmében, mint a háborúpárti Kirill pátriárka, vagy több más orosz oligarcha a magyar kormány élesen kiállt.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság szankciós politikája „negligálja az európai érdekeket“ és „tönkre teszi“ a német és a magyar gazdaságot, Moszkvát viszont hozzásegíti ahhoz, hogy fél év alatt megkeressen annyi pénzt az energiahordozók értékesítésével, mint korábban egy év alatt. Aláhúzta, hogy nem magát a szankciós politikát kifogásolja, hanem a megvalósítást. Mint mondta, szankciót csak „intelligensen“ szabad kivetni, és csak az erősebb fél helyzetéből.

A politikaileg egyre inkább elszigetelődő államfő, az illiberális „klub” bedőlését, valamint a Lengyelországhoz fűzhető barátság kihűlését követően a koronavírus járvány és az energiaválság következtében erőre kapó szélsőjobb és radikális pártok ajtóin kopogtat több kevesebb sikerrel.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban